torek, 1. november 2011

Internet, Splet, protokol TCP/IP in OSI/ISO model

Internet

Internet ali po slovensko medmrežje je računalniško omrežje, ki povezuje več omrežij hkrati. Sistem uporablja način paketno prekopljivih komunacijskih protokolov TCP/IP. Največje omrežje se imenuje internet. v razširjenem izrazu se internet velikokrat nanaša na usluge kot so svetovni splet - www, elektronska pošta in neposredni klepet preko spleta "online chat". V zgodovini Interneta sta pomembni predvsem dve prelomnici, ki sta se zgodili vsaka na svojem koncu sveta. Prva je nastala okoli leta 1980 v ZDA, kjer so prvič v omrežje ARPANET vgradili internetov skupek protokolov in funkcij (internet suite - TCP/IP). Tako so vzpostavili omrežje računalniških sistemov različnih proizvajalcev, v katerem so uporabljali predvsem standardne funkcije - podaljške operacijskih sistemov (elektronska pošta, prijava na oddaljeni sistem, prenos datotek, izraba procesorskega časa na oddaljenem računalniku).









WWW - World Wide Web - Splet    

Svetovni splet ali z angleško kratico "www" je porazdeljen hipertestni ( nadbesedilni ) sistem, ki deluje v medmrežju. Hipertekstne dokumente pregledujemo s programi imenovanimi brkalniki. Brskalnik s strežnika dokument prenese in ga prikaže na računalniškem zaslonu. Besedilnim spletnim dokumentom pravimo spletna stran. Za sprehajanje po spletnih straneh pravimo z izrazom  "deskanje", "surfanje".
Splet se je pojavil v letu 1991. 1993 pa se je pojavil prvi spletni brskalnik Mosaic, ki je postal splošno dostopen, in z njim tudi Svetovni splet. Z letom 1994 je postal drugi najbolj popularen servis na Internetu, in se je prestavil na prvo mesto v letu 1995. V prvih treh mesecih tega leta, je najmanj 18 milijonov ljudi uporabljalo splet v ZDA in Kanadi. Velika raziskava pa je odkrila, da je bil skupen čas na spletu na mesec, enak skupnemu času predvajanja vseh sposojenih videokaset v teh dveh državah.Internet in splet sta nadaljevala z neverjetno rastjo. V marcu 1996, je raziskava pokazala, da se je dostop do Interneta v ZDA in Kanadi povečal za 50%, glede na prejšnje 6-mesečno obdobje, medtem, ko se je splet razširil iz 8% na 13% populacije starejše od 16 let. Rast je bila spektakularna tudi v drugih državah.V bistvu je sedaj 200 narodnosti z dostopom na Internet, priključevanje pa še naroča v teh državah. Cerf poudarja, da je število gostiteljskih računalnikov naraslo iz 200 na 5,000,000 v zadnjih 12 letih, med 1983 in 1995, s faktorjem 25,000. To pa se je podvojilo že v 1996, v januarju 1997 pa je študija pokazala, da je na Internet povezano 16 milijonov računalnikov. Ti prikazi so dodatno presenetljivi, ker imajo nekateri od teh računalnikov, kot so univerzitetni računalniki, več kot tisoč različnih uporabnikov. če bo število gostiteljskih računalnikov tako naraščalo, se bomo v letu 2000 približali najmanj 101 milijonu računalnikov.


Osi - model spleta

OSI model predstavlja modulirano zgradbo protokolov, kjer vsak izmed slojev opravlja določeno nalogo. Vsi sloji skupaj pa delujejo kot celota.
Sestavljen je iz sedmih plasti, pri katerih so določene posamezne omrežne funkcije. Ta model so razvili leta 1984 in je arhitekturni model, namenjen komunikaciji med računalniki. Toda  v celoti ni nikoli zaživel.
Sestava OSI modela
  1. APLIKACIJSKA PLAST je vmesnik med OSI modelom ter uporabnikom. Znotraj tega se nahajajo definirani protokoli za elektronsko pošto, internet, prenašanje datotek Ta protokol je odgovoren za prepoznavo sogovornika in sinhronizacijo komunikacije.
  1. PREDSTAVITVENA PLAST zagotavlja kodiranje na različne načine, pa tudi sisteme pretvorb za aplikacijsko plast. Podatke, poslane po omrežju, pretvarja iz ene v drugo obliko, določa pa tudi sintakso, transformacijo in formiranje podatkov.
  1. SEJNA PLAST ima funkcijo nadziranja komunikacije med računalniki. Vzpostavlja ter prekinja komunikacijo med lokalnim in oddaljenim računalnikom. Določa tudi vrsto komunikacije, ki je lahko enosmerna ali pa dvosmerna.
  1. TRANSPORTNA PLAST določa način prenosa, kar pomeni da dolga sporočila razbije na manjše dele. Ima tudi funkcijo odkrivanja in odpravljanja napak.
  1. OMREŽNA PLAST vzpostavlja, vzdržuje in prekinja povezavo med uporabniki. Skrbi za preklapljanje paketov, sporočil ter izbira njihovo pot.
  1. POVEZOVALNA PLAST določa enote sporočila , kontrola pretoka in način ugotavljanja napak.
  1. FIZIČNA PLAST predpisuje medij preko katerega se podatki prenašajo. Določa nivo signala, hitrost prenosa, način zapisa podatkov. 
Nivoji interneta: OSI model (ustvarjeno v Adobe Photoshop CS5)


Creative Commons licenca
Internet, Splet,Protokoli by Pero is licensed under a Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 2.5 Slovenija License.
Ustvarjena na podlagi dela, dostopnega na peterhrovat.blogspot.com.

Ni komentarjev:

Objavite komentar