sreda, 19. oktober 2011

Digitalni računalnik

 






MATIČNA PLOŠČA

Je osnovno tiskano vezje v osebnem računalniku. Na matično ploščo se lahko vstavijo oziroma priključijo vse ostale komponente: procesor, RAM pomnilnik, grafična kartica, mrežna kartica, trdi disk, napajalnik. Matična plošča vsebuje tudi priključke za mnoge vmesnike:  za miško, tipkovnico, tiskalnik, usb. Najpomembnejši sestavni  del matične plošče je sistemski nabor, ki povezuje ostale komponente med seboj.

Najbolj znani proizvajalci matičnih plošč:

  • ASRock
  • Asus
  • Gigabyte
  • MSI

GigaByte Z68X-UD7-B3 Intel Z68 Chipset DDR3 ATX Mainboard

PROCESOR

Procesor ali osrednja centralno procesna enota je osrednji del računalnika, ki obdeluje ( procesira ) podatke ter nadzoruje in upravlja ostale enote. Mikroprocesor je procesor, ki je izveden v enem samem intergriranem vezju ( čipu ). V današnjih časih vgrajujeo večjederne procesorje .Razvili so jih pa zato, da je možno opravljati več opravil hkrati ( brez zmrzovanja, zakasnitve, ponovni zagoni,...). Kar omogoča pravo paralelno procesiranje.

Intel® Core™ i7-2600K 3.40 GHz 8M Intel Smart Cache LGA1155

DELOVNI POMNILNIK (angl. Random-access memory-RAM)

Delovni pomnilnik ali bralno pisalni pomnilnik pogosto imenovan z angleško kratico RAM ( Random Access Memory ), je vrsta elektronskega pomnilnika. Podatke lahko vanj vpisujemo in jih beremo z njega. Uporablja se v računalnikih in drugih digitalnih napravah. Poznamo dve vrsti Ram pomnilnikov: dinamični RAM ( DRAM ) za svoje delovanje potrebuje signal ter statični RAM ( SRAM), ki ne potrebuje osveževanja, zato omogoča hitrejši dostop do podatkov vendar je tudi dražji. Glavne značilnosti pomnilnika je kapaciteta ( velikost ).

Corsair Vengeance™ — 16GB Dual Channel DDR3 Memory Kit (CMZ16GX3M4A1600C9B)

 



VODILA

GRAFIČNA KARTICA

Grafična kartica je strojna oprema oziroma del računalnika, ki skrbi za prikaz slike na zaslonu. Nekatere matične plošče imajo samo grafično kartico že integrirano na matični plošči, ostali pa jo dodamo preko razširitvenih rež (ISA, PCI, AGP, PCI-Express,…). Večina grafičnih kartics uporablja posebni RAM – VRAM. Ta pomnilnik omogoča večje hitrosti kot navadni RAM. V njem se nahaja slika, ki gre na zaslon. Od količine VRAM je odvisana ločljivost slike in barvna globina. Razen slike so v VRAMu še teksture.


MSI nVidia GF GTX560-TI 1,0GB DDR5 SLI HAWK Twin Frozr III





MREŽNA KARTICA

Deluje kot vmesnik med računalnikom in omrežnim kablom. Namen mrežne kartice je to da pripravi, pošilja in nadzoruje podatke v omrežju. Omrežne kartice imajo običajno dve lučki ( LED ). Zeleni LED kaže, da  kartica  prejema električno energijo. Oranžna (10Mb/s ) ali rdeče ( 100Mb/s ) LED označuje omrežne dejavnosti ( pošilja ali sprejema podatke ). Za pripravo podatkov, ki jih treba poslati se na omrežni kartici uporablja oddajnik, ki pretvarja  podatke, kateri so bili poslani v analogni obliki preko omrežnega kabla in nadzoruje pretok podatkov med računalnikom in kablom.

VHODNO - IZHODNE ENOTE

Te enote nam omogočajo komuniciranje med računalnikom in njegovim okoljem. Vhodne naprave skrbijo, da so vhodni podatki preoblikovani v obliko, ki jo računalnik razume (digitalni zapis). Izhodne naprave pa poskrbijo, da so izhodni podatki v obliki ki jo mi razumemo sem spada; zvok, slika - izpis na zaslonu, izpis na papirju.  Vhodno - izhodne enote; tipkovnica, miška, monitor, multifunkcijska naprava ( tiskalnik, skener, kopirnik) , modem, zvočniki, slušalke.

 VRATA

V računalniški strojni opremi vrata (port) služijo kot vmesnik med računalnikom in drugimi računalniki ali zunanjimi napravami. Fizično vrata so specializirane vtičnice kosa opreme v katere vključimo kabel. Zagotavlja prenos signala med napravami. Poznamo vrata za tipkovnico, miško, zvočnike, mikrofon, USB, DVI, VGA - za zaslon, ethernet...


KONFIGURACIJA MOJEGA OSEBNEGA RAČUNALNIKA

MATIČNA PLOŠČA: ASRock P45DE
PROCESOR: Intel Core 2 Quad Processor Q9400 2.66 GHz
POMNILNIK: 8GB Corsair XMS2  800Mhz
GRAFIČNA KARTICA: Nvidia 9800GT 1GB ddr3
TRDI DISK: WD 500GB S-ATA2, 16Mb, 7200rpm
OPTIČNE ENOTE: 2x Samsung DVD/RW/CDROM


SHEMA MOJEGA OSEBNEGA RAČUNALNIKA 





PRINCIP DELOVANJA RAČUNALNIKA PO VON NEUMANNOVI ARHITEKTURI
CPE -  CENTRALNO PROCESNA ENOTA
Sestavljena je iz sledečih treh komponent:
  • aritmetično - logična enota (ALE); izvaja aritmetične operacije (računa) in logične operacije ( primerjave vrednosti)
  • krmilna enota; sprejema podatke in ukaze, krmili aritmetično - logično enoto ter komunicira z delovnim pomnilnikom
  • interni registri; v njih se shranjujejo podatki, ki vplivajo na potek delovanja računalnika
Centralno procesna enota v Von Neumannovem računalniku predstavlja jedro. Naloga CPE je, da izvaja ukaze, prenaša podatke med pomnilnikom in internimi registri, prenaša podatke med vhodno-izodno enoto in registri ter izvaja aritmetične in logične operacije.
POMNILNIK
Namenjen je hrambi podatkov ali tako imenovanem pomnjenju. Podatki so lahko programski ukazi ali tudi operandi logičnih in aritmetičnih operacij. Dostop do katerega koli podatka se nahaja v glavnem pomnilniku neodvisno od lokacije, na kateri se podatek nahaja.
VHODNO - IZHODNE ENOTE
Služijo za prenos podatkov med zunanjim svetom, centralno procseno enoto in pomnilnikom. Sestavni del vhodno - izhodne enote so vhodno - izhodne naprave ( miška, tipkovnica , monitor, tiskalnik), ki pretvarjajo informacije iz digitalne oblike v obliko, ki jo človek razume.


POMNILNIKI VON NEUMANNOVE ARHITEKTURE

RAM - Random access memory - bralno - vpisovalni pomnilnik 
Je delovni pomnilnik,ki hrani spremenljive podatke, npr. podatke za program, ki se trenutno izvaja,ali podatke o sliki na zaslonu.
ROM - Read only memory - bralni pomnilnik 
Je pomnilnik kjer so zapisani vsi podatki, ki se ne spreminjajo. Takšni so npr. podatki o strojni opremi računalnika in osnovne oblike črk.
PROM - Programmable read only memory - programljivi bralni pomnilnik
Je isti pomnilnik kot ROM pomni podatke trajno nespremenljivo.
Bralni pomnilnik z naključnim dostopom, ki mu vsebino vpiše uporabnik sam s posebnim programatorjem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar