petek, 29. oktober 2010

Komunikacija - vaja 05

Osi - model spleta

OSI model predstavlja modulirano zgradbo protokolov, kjer vsak izmed slojev opravlja določeno nalogo. Vsi sloji skupaj pa delujejo kot celota.
Sestavljen je iz sedmih plasti, pri katerih so določene posamezne omrežne funkcije. Ta model so razvili leta 1984 in je arhitekturni model, namenjen komunikaciji med računalniki. Toda  v celoti ni nikoli zaživel.
Sestava OSI modela
  1. APLIKACIJSKA PLAST je vmesnik med OSI modelom ter uporabnikom. Znotraj tega se nahajajo definirani protokoli za elektronsko pošto, internet, prenašanje datotek Ta protokol je odgovoren za prepoznavo sogovornika in sinhronizacijo komunikacije.
  1. PREDSTAVITVENA PLAST zagotavlja kodiranje na različne načine, pa tudi sisteme pretvorb za aplikacijsko plast. Podatke, poslane po omrežju, pretvarja iz ene v drugo obliko, določa pa tudi sintakso, transformacijo in formiranje podatkov.
  1. SEJNA PLAST ima funkcijo nadziranja komunikacije med računalniki. Vzpostavlja ter prekinja komunikacijo med lokalnim in oddaljenim računalnikom. Določa tudi vrsto komunikacije, ki je lahko enosmerna ali pa dvosmerna.
  1. TRANSPORTNA PLAST določa način prenosa, kar pomeni da dolga sporočila razbije na manjše dele. Ima tudi funkcijo odkrivanja in odpravljanja napak.
  1. OMREŽNA PLAST vzpostavlja, vzdržuje in prekinja povezavo med uporabniki. Skrbi za preklapljanje paketov, sporočil ter izbira njihovo pot.
  1. POVEZOVALNA PLAST določa enote sporočila , kontrola pretoka in način ugotavljanja napak.
  1. FIZIČNA PLAST predpisuje medij preko katerega se podatki prenašajo. Določa nivo signala, hitrost prenosa, način zapisa podatkov.
NIVOJI INTERNETA: OSI MODELI (ustvarjeno v adobe photoshopu CS5)






Protocol stack 

Je več omrežij, ki delujejo skupaj. OSI referenčni model opredeljuje sedem protokolnih plasti je pogosto imenovan sklad (stack) kot je niz protokolov TCP/ IP, ki doloćajo komunikacjio preko spleta. Izraz "stack" se sklicuje tudi na dejanske programske opreme , ki obdelujejo protokol. Na primer računalniški programerji včasih govorijo o nalaganju sklada (loading stack) kar pomeni naložiti programsko opremo in morajo uporablhati poseben sklop protokolov.

WWW - World Wide Web

Svetovni splet ali z angleško kratico "www" je porazdeljen hipertestni ( nadbesedilni ) sistem, ki deluje v medmrežju. Hipertekstne dokumente pregledujemo s programi imenovanimi brkalniki. Brskalnik s strežnika dokument prenese in ga prikaže na računalniškem zaslonu. Besedilnim spletnim dokumentom pravimo spletna stran. Za sprehajanje po spletnih straneh pravimo z izrazom  "deskanje", "surfanje".


Internet

Internet ali po slovensko medmrežje je računalniško omrežje, ki povezuje več omrežij hkrati. Sistem uporablja način paketno prekopljivih komunacijskih protokolov TCP/IP. Največje omrežje se imenuje internet. v razširjenem izrazu se internet velikokrat nanaša na usluge kot so svetovni splet - www, elektronska pošta in neposredni klepet preko spleta "online chat".

URI - Uniform Resource Identifier

V računalništvu je niz znakov, ki se uprablja za indentifikacijo imena ali vira na internetu. Takšna opredelitev omogoča interakcijo s predstavniki vira preko omrežja običajno s svetovnim spletom (www) s pomočjo posebnih protokolov .

URL - Uniform Resource Locator

Določa, da je opredeljen vir na voljo in mehanizem za to zbran. Vsaka spletna stran ima URL naslov, ki enolično določa prav tako kot enolično določa telefonska številka telefonskega naročnika. URL naslovi so določeni tako, da lahko izkušeni internetni uporabniki iz njih razberejo kakšno storitev nudi določen internetni naslov in kakšen informacijski vir vsebuje.

URL naslov je sestavljen iz treh delov:
  • določnika vrste protokola
  • označevealnika gostitelja oziroma računalnika ( IP naslov, DNS- domensko ime
  • označevalnika datoteke ali poti do nje    
Razlika med URI in URL

URI ni URL toda URL je URI. URL opisuje mesto v omrežju, URI pa lokacijo, ime, vrsto in druge atribute.

 FTP - File Transfer Protocol    

Je protokol za prenos datotek med računalniki z različnimi operacijskimi sistemi. Spada v aplikacijsko raven internetnega nabora protokolov. FTP je 8- bitni protokol vrste strežnik-odjemnik in lahko prenaša datoteke brez dodatne obdelave.



SMTP - Simple mail transfer protocol

Je protokol za prenos elektronske pošte. S tem protokolom  prenašamo elektronsko pošto med različnimi sistemi povezanimi z TCP/IP. To so samo protokoli, ki so namenjeni za prenose elektronske pošte medtem pa potrebujemo za sestavo elektronske pošte tudi programe, ki jim pravimo uporabniški agenti ( user agents). SMTP struktura je osnovana na  modelu povezave kot rezultat zahteve uporabnika elektronske pošte. SMTP vzpostavi obojestranski prenosni kanal sprejemniku. Sprejemnik je lahko končni ali vmesni.

DNS - Domain Name System/Service/Server

DNS - Sistem domenskih imen je distributivno ponujeno ime omrežja TCP/IP (npr. internet). Računalniki TCP/IP pogosto  dostopajo do strežnikov DNS, da jim pošiljajo imena računalnikov do katerih želijo dostop. Strežnik DNS komunicira z ostalimi strežniki DSN, da poišče IP naslove, ki je povezan z zahtevanimi imeni in jih pošlje nazaj k odjemalcu, ki je začel komunikacijo s ciljnim sistemom, ki uporablja ta IP naslov.

Povezave med DNS,SMTP, FTP:

Povezava med DNS, SMTP IN FTP je, da se povezujejo drug na drugega pri pošiljanju elektronske pošte in pri naslovih spletnih strani.
  • FTP – za povezavo s FTP potrebujemo odjemalski program (UA) User Agent. FTP je protokol za prenos datotek iz spleta
  • HTTP pull – poteg vsebine s strežnika (spletne strani)
  • DNS – omogoča preslikave med IP naslovi in človeku prijaznimi imeni
  • SMTP push – oddajni strežnik pošto porine






Ni komentarjev:

Objavite komentar