sreda, 20. oktober 2010

Sestava računalnika - Digitalni računalnik I - vaja 02


Osnovni sestavni deli, ki jih potrebujemo za sestavo osebnega računalnika:

  • Matična plošča
  • Procesor s hladilnikom
  • Delovni pomnilnik RAM
  • Grafična kartica
  • Mrežna kartica
  • Trdi disk
  • Optična enota - DVD
  • Napajalnik
  • Ohišje


Tutorial

1. Korak: Fiksiranje matične plošče na ohišje računalnika

Kaj je matična plošča?

Je osnovno tiskano vezje v osebnem računalniku. Na matično ploščo se lahko vstavijo oziroma priključijo vse ostale komponente: procesor, RAM pomnilnik, grafična kartica, mrežna kartica, trdi disk, napajalnik. Matična plošča vsebuje tudi priključke za mnoge vmesnike:  za miško, tipkovnico, tiskalnik, usb.
Najpomembnejši sestavni  del matične plošče je sistemski nabor, ki povezuje ostale komponente med seboj.


Navodila za namestitev matične plošče:

Preden začnemo vstavljati ploščo v ohišje moramo, na matično ploščo pritrditi procesor in hladilnik, če seveda imate specialno "zloben" hladilnik. Nekateri hladilniki imajo namreč precej težak način pritrjevanja.
Matično ploščo vstavimo tako, da so priključki dostopni z zadnjega dela računalnika kot prikazuje slika in privijačimo vijake.








2. Korak: Namestitev procesorja s hladilnikom

Kaj je procesor ali CPE?

Procesor ali osrednja centralno procesna enota je osrednji del računalnika, ki obdeluje ( procesira ) podatke ter nadzoruje in upravlja ostale enote. Mikroprocesor je procesor, ki je izveden v enem samem intergriranem vezju ( čipu ). V današnjih časih vgrajujeo večjederne procesorje .Razvili so jih pa zato, da je možno opravljati več opravil hkrati ( brez zmrzovanja, zakasnitve, ponovni zagoni,...). Kar omogoča pravo paralelno procesiranje.

Navodila za namestitev procesorja:

Procesor moramo pazljivo namestiti na matično ploščo, dvignemo paličico ob strani in vstavimo procesor.
Procesor se prilega v ležišče samo na en način. Ko vstavimo v ležišče samo še potisnemo paličico navdol in procesor je pritrjen. Sedaj pride na vrsto hladilnik. Pred namestitvijo moramo procesor namazati s "termalno pasto". Priključimo ventilator na hladilnem telesu na ustrezni priključek, ki mora biti nekje v bližini ponavadi  imenovan CPU FAN 1.






3. Korak: namestitev delovnega pomnilnika RAM

Kaj je delovni pomnilnik RAM?

Delovni pomnilnik ali bralno pisalni pomnilnik pogosto imenovan z angleško kratico RAM ( Random Access Memory ), je vrsta elektronskega pomnilnika. Podatke lahko vanj vpisujemo in jih beremo z njega. Uporablja se v računalnikih in drugih digitalnih napravah. Poznamo dve vrsti Ram pomnilnikov: dinamični RAM ( DRAM ) za svoje delovanje potrebuje signal ter statični RAM ( SRAM), ki ne potrebuje osveževanja, zato omogoča hitrejši dostop do podatkov vendar je tudi dražji. Glavne značilnosti pomnilnika je kapaciteta ( velikost ).

Navodila za namestitev delovnega pomnilnika RAM-a:

Pomnilniške reže se spozna po zelo specifični obliki ( dolge in ozke reže ). Lahko so oranžne, modre in ostalih vrst barv in imajo bele zatiče. Odpremo bele zatiče ter pravilno vstavimo pomnilnik mednje. Nato s prsti od zgoraj pritisnemo na pomnilnik in hkrati zapremo zatiče tako. da bo ploščica trdno stala v reži in ne bo med delovanjem padla ven.








4. Korak: namestitev grafične kartice

Kaj je grafična kartica?

Grafična kartica je strojna oprema oziroma del računalnika, ki skrbi za prikaz slike na zaslonu. Nekatere matične plošče imajo samo grafično kartico že integrirano na matični plošči, ostali pa jo dodamo preko razširitvenih rež (ISA, PCI, AGP, PCI-Express,…), v našem primeru imamo razširitveno režo AGP. Večina grafičnih kartics uporablja posebni RAM – VRAM. Ta pomnilnik omogoča večje hitrosti kot navadni RAM. V njem se nahaja slika, ki gre na zaslon. Od količine VRAM je odvisana ločljivost slike in barvna globina. Razen slike so v VRAMu še teksture.

Navodila za namestitev grafične kartice:

Grafično kartico, potisnemo v AGP režo, prvo od vrha proti dnu, jo pričvrstimo do konca, ter privijačimo na ohišje računalnika. Nekatere grafične kartice potrebujejo še priključitev dodatnega napajanja.










5. Korak: namestitev mrežne kartice

Kaj je mrežna kartica?

Deluje kot vmesnik med računalnikom in omrežnim kablom. Namen mrežne kartice je to da pripravi, pošilja in nadzoruje podatke v omrežju. Omrežne kartice imajo običajno dve lučki ( LED ). Zeleni LED kaže, da  kartica  prejema električno energijo. Oranžna (10Mb/s ) ali rdeče ( 100Mb/s ) LED označuje omrežne dejavnosti ( pošilja ali sprejema podatke ). Za pripravo podatkov, ki jih treba poslati se na omrežni kartici uporablja oddajnik, ki pretvarja  podatke, kateri so bili poslani v analogni obliki preko omrežnega kabla in nadzoruje pretok podatkov med računalnikom in kablom.

Navodila za namestitev mrežne kartice:

Mrežno kartico vstavimo v PCI režo, kot prikazuje slika, poskrbimo da je kartica vstavljena do konca reže, ter jo pričvrstimo z vijakom na ohišje računalnika.











6. Korak: namestitev trdega diska in optične enote DVD

Kaj je trdi disk?

Je najbolj razširjena vrsta zunanjega pomnilnika, ki ob izklopu ohrani vsebino podatkov ( besedilo, zvok, programi, gonilniki... ). Disk je sestavljen iz več okroglih kovinskih plošč prevlečenih z magnetno snovjo, ki se med delovanjem vtrijo. Zmogljivost trdega diska se običajno meri v GigaByte ( GB ).

Kaj je optična enota - DVD?

Optična enota je naprava ki omogoča branje ali pisanje na optične medije kot so CD, DVD, HD DVD in Blu-Ray. Najpogosteje se uporabljajo za branje že zapisanih medijev in preprosto shranjevanje podatkov.

Navodila za namestitev trdega diska in optične enote - DVD

Tako trdi disk kot DVD oz. optično enoto potisnemo v ohišje, oba se pričvrstita sama. Nato ju samo povežemo z podatkovnimi kabli do matične plošče, ter z napajalnimi do napajalnika.



7. Korak: namestitev napajalnika:

Kaj je napajalnik?

Napajalnik , dovaja električno energijo za vse naprave v računalniku, priključimo ga na 230v vtičnico. Napajalnik pretvori v voltažo, ki jo določena naprava potrebuje. Ponavadi ga hladi ventilator. Poznamo različne zmogljivosti napajalnika ( 550W, 750W...).

Navodila za namestitev napajalnika:

Napajalnik privijačimo na ohišje, pazimo, da smo privili vse vijake saj je napajalnik kar dosti težak. Povežemo glavni kabel z matično ploščo ter ostale ter ostale z optično napravo, trdim diskom, grafično kartico.


8. Zagon računalnika

Računalnik imamo sestavljen. Na koncu preverimo, če je vse pravilno priključeno in kabel za napajanje računalnika vklopimo v električno vtičnico. Pritisnemo gumb za vklop računalnika in, če smo vse pravilno priključili bi se moral računalnik vklopiti.


Obrazložitev Moorovega zakona

Dr. Gordon E. Moore soustanovitelj svetovno znanega podjetja Intel je v svojem članku Cramming more components onto integrated circuits leta 1965 v reviji Elektronics Magazine ( trepanje več komponent na integrirana vezja ) pravilno napovedal integrirana vezja visoke gostote ( VLSI ) z do 65000 tranzistorji na eni sami silikonski rezini ( slice ). Hkrati pa je tudi napovedal prihodnje trende rasti intergracije.Pri vseh računalniških komponentah velja Moorov zakon. Moorov zakon pravi da se vsako leto in pol podvoji zmogljivost visoko zmogljivih integriranih vezij ( procesorjev in namenskih procesorjev). Ta napoved je tempo tehnologija silicija, popularno znan kot Moorov zakon, vse to, je bilo več kot napoved.  Nadaljevanje Moorovega zakona pomeni stopnjo napredka v industriji polprevodnikov.
V prihodnosti, bi Moorov zakon lahko zagotovil eksponentno povečujoče zmogljivosti, temeljnji premik v računalništvu, mreženje, skladiščenje, in komunikacijske naprave, da izpolnjujejo vse večjo digitalno vsebino in vizijo Intela, 15 miljard inteligentnih povezanih naprav.

Viri:

Wikipedia - motherboard
Wikipedia - cpu
Slo-tech - sestavljanje računala
Wikipedia - RAM
Dijaski.net - mrežna kartica
Wikipedia - hard drive 

Ni komentarjev:

Objavite komentar